2010-12-14 16:37:28• hírek • MTI

Zöld út a tervezetnek

A román parlament elfogadta kedden az oktatási törvénytervezetet. Ezt megelőzően úgy döntött,  hogy folytatja a korábban félbeszakadt felelősségvállalási folyamatot, és az ellenzék visszavonta a beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)alkotta kormánykoalíció, amely a parlamentben a függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségek képviselőinek támogatását is élvezi, a román képviselőház és szenátus együttes ülésén megszavazta, hogy a korábban elkezdett felelősségvállalási folyamat - amely az alkotmánybíróság elé vitt jogi vita miatt szakadt meg - folytatódhat.

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy az így parlament elé terjesztett tervezetről nem tartanak parlamenti vitát, de az ellenzék bizalmi szavazást kérhet a kormánnyal szemben.

Azt követően bocsátotta a parlament egésze előtt szavazásra kedden a folyamat folytatásának a kérdését a PD-L frakcióvezetője, hogy korábban az ellenzéki többségű házbizottságok együttes ülésükön úgy döntöttek: visszaküldik a kormányhoz a tervezetet. A kormánypártok szerint azonban ebben a kérdésben a parlament egészének kell döntenie, ezért bocsátották ismét szavazásra, ezúttal a parlament két házának együttes ülésén a felelősségvállalás folytatásának kérdését.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta ellenzék korábban bizalmatlansági indítványt is benyújtott, de a liberálisok időközben visszavonták a dokumentumról aláírásaikat, mert szerintük a kormány törvénytelenül járt el. Emlékeztetettek arra, hogy az alkotmánybíróság korábban kimondta: az alaptörvénybe ütközik az oktatási törvény felelősségvállalással való elfogadtatása. A talárosok azonban ugyanabban a határozatukban kimondták azt is: nem szakíthatják félbe a felelősségvállalási folyamatot, ráadásul Emil Boc miniszterelnök későbbi beadványa kapcsán megállapították, a felelősségvállalásnak kötelező módon folytatódnia kell.

A keddi fejlemények után Roberta Anastase, a PD-L színeiben megválasztott képviselőházi elnök bejelentette: a bizalmatlansági indítvány visszavonása után - ami azt jelenti, hogy az ellenzék nem kéri a bizalmi szavazást  a kormánnyal szemben - az oktatási törvény a parlament által is elfogadottnak tekinthető.

A két ellenzéki párt kilátásba helyezte, hogy ismét az alkotmánybírósághoz fordul. Ezt a következő két napban tehetik meg. A jogszabály érvénybe lépéséhez Traian Basescu aláírása is szükséges még, Románia első embere azonban ennek a törvénynek az egyik nagy támogatója.

A Daniel Funeriu román oktatási miniszter nevéhez fűződő törvény elfogadását az RMDSZ szorgalmazta leginkább, hiszen számos olyan előírást tartalmaz, amely kedvező a nemzeti kisebbségek számára.


Változásokat hoz az új tanügyi törvény
Változásokat hoz az új tanügyi törvény


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: